Det finns orsaker till att musik är en så populär företeelse bland människor över hela jorden och genom historien. Man har funnit att musik kan ha terapeutiska effekter, och även fungera smärtlindrande. Inom kinesisk medicin tror man att människans inre organ och “meridianer” är länkade till var sin ton. För att förbättra hälsotillståndet hos patienten använder man sig av denna musikaliska ton, och skapar en större chans till tillfrisknande.
Genom forskning har man funnit att musik med tydliga taktslag sätter fart på människans hjärnvågor, och får dem att slå i samma takt, som ett eko. Förändringarna i hjärnvågornas aktivitet leder också till att andra funktioner i kroppen ändras. Även hjärtat kan börja slå långsammare, vilket har en positiv effekt på hjärt- och kärlhälsa. Andningen blir mer långsam, och personen som lyssnar på musik slappnar av. Musikterapi kan därför vara en bra åtgärd vid exempelvis svår stress.
Man har också sett att musik kan ge ett lägre blodtryck hos patienter, vilket i sin tur har flera positiva hälsoeffekter. För att minska smärta och andra problem använder man därför musikterapi på många sjukhus. Musik stärker även immunförsvaret, vilket är fördelaktigt för patienter som redan har hälsoproblem. Aftonbladet har en del artiklar om hur musikterapi används. Läs mer genom att gå in på Aftonbladet och söka efter “musikterapi”.